Angelica Ritter hypnoterapi samtalsterapi

Blogg

Frågor & Svar

Hej, här presenterar jag löpande tips, tankar och nyheter inom personlig utveckling, hypnoterapi, samtalsterapi och brevterapi

Klicka gärna på inläggen nedan för att läsa mer om ett ämne

Terapi mot scenskräck

Söndag 27 oktober 2024

Friskvård, hypnos och samtalsterapi


Hej allihopa,

2024 har verkligen gått snabbt och nu är hösten här. Snart står 2025 för dörren med nya möjligheter och chanser till personlig utveckling. Jag vill påminna er om Friskvårdstillägget, eftersom många inte vet att både samtalsterapi och hypnosterapi ingår för alla former av stresshantering, avslappning, viktproblem samt rök- och snusavvänjning.


Friskvårdsbidraget är till för att förbättra både din fysiska och mentala hälsa. Många tror att det bara kan användas för fysisk träning, men det stämmer inte.

Så för er som ännu inte har utnyttjat ert Friskvårdsbidrag för 2024, passa på att boka och använda ert bidrag innan det fryser inne.


Kontakta mig om ni har några frågor kring detta.

Terapi mot scenskräck

Onsdag 3 juli 2024

Är egentid viktig?


Mitt svar är "ja".

Egentid reducerar stress och ger hjärnan tid att återhämta sig. Det hjälper dig att förstå dig själv och dina behov bättre. Du kommer att värdesätta dina nära relationer mer. När du har haft tid för dig själv kan du dela med dig av din glädje och energi mer generöst. Egentid ökar din fokus och kreativitet. När omgivningens "brus" avtar, kan hjärnan komma på nya lösningar till problem.

... och hur vet jag när jag behöver egentid ?

Personligen anser jag att egentid alltid är viktigt. Om du är en person som ständigt är igång, inte tar tid för dig själv och alltid är tillgänglig för andra, bör du stanna upp och reflektera över hur du använder din tid.


Här nedan pekar jag ut 12 tecken som indikerar att du behöver fundera på om du hinner ge tid själv tillräckligt mycket egentid. Det kan hända att du har missat dessa tecken eller kanske ignorerar dem en smula:


1. Du blir irriterad när telefonen ringer

Det spelar ingen roll vem det är eller vad de vill - det enda du kan tänka på är VARFÖR RINGER DE??! Du stänger av ljudet och undviker att svara.


2. Du fräser åt folk du älskar

Trots att din partner, dina barn eller dina vänner inte gjort något för att irritera dig så kan du inte låta bli att fräsa åt dem oavsett vad de säger eller gör. Deras blotta närvaro får dig att bli arg.


3. Du känner dig konstant frusterad

Du är frusterad av allt och alla. I din hjärna är det kaos.


4. Ständigt behov av bekräftelse

Alla vill vi ha och behöver bekräftelse på att vi gjort något bra. Behöver du ständigt bekräftelse och för minsta lilla ger du gör, då bör du fundera på varför.


5. Du oroar dig för mycket

Visst, livet kan ofta vara jobbigt och komplicerat men ofta klarar vi av de flesta svårigheter vi möter och går sedan vidare. Men börjar du känna dig orolig hela tiden över minsta lilla småsak, då kan det ligga annat bakom.


6. Dina stresshormoner skjuter i taket

Att ha mycket på gång hela tiden, höga krav, andra som kräver din uppmärksamhet. Det kan göra så att dina stresshormoner skjuter i höjden om din kropp inte har verktygen att hantera det. Om du bara fortsätter i samma takt utan att bromsa ner, ta hjälp eller ta tid att andas och ladda om, finns risken att du kraschar och går in i väggen. Att ta lite ensamtid emellanåt ger dig kraften att ta hand om stress på ett sundare och mer effektivt sätt.


7. Allt är irriterande

Ljuden från lekplatsen, en ensam strumpa i tvätten, ännu en sista minuten uppgift från chefen... Plötsligt är ALLT irriterande. Även saker du inte ens noterade tidigare.


8. Ingenting är kul längre

Du är uttråkad över allt och alla, du kommer inte på en enda sak som är roligt.


9. Dina känslor är upp och ner och överallt hela tiden

Du som aldrig tidigare ansett dig vara särskilt känslig börjar plötsligt gråta över småsaker – eller när det inte finns någon anledning alls.


10. Din kropp försöker få kontakt

Hallå! Stanna upp! Ibland kan det vara bra att sakta ner och lyssna på vad kroppen egentligen försöker tala om för dig. Sover du mycket utan att känna dig utvilad? Får du minsta lilla förkylning som cirkulerar? Ont i kroppen utan orsak?


11. Du avbokar

Du säger automatiskt ja till allting som föreslås för att sedan avboka i sista minuten till allas frustration.


12. Vardagsuppgifter känns oöverstigliga

Enkla saker som att tömma diskmaskinen, dammsuga eller vattna blommorna blir övermäktiga och kräver all din energi, saker som du tidigare gjorde utan att tänka på det.

Onsdag 15 maj 2024

Hur lång hypnos session är rekommenderad?


Vanligtvis tar en session 1,5-2 tim. Hur lång en session blir beror på flera faktorer, hur mycket som finns att bearbeta. Om vi möter på motstånd ex kontrollbehov som kan leda till att processen tar längre tid. Kontrollbehov styrs ofta av en rädsla och då behöver du och jag tillsammans möta den och ta oss igenom den känslan. Har du en öppenhet och vilja så är det inte omöjligt och jag gör alltid mitt bästa för att vägleda dig rätt.



Hur väljer man rätt hypnoterapeut?


Det viktiga i valet av att välja rätt hypnoterapeut är att terapeuten har utbildning och att du känner dig bekväm och trygg med terapeuten. För en bra session krävs det att du kan skapa tillit och släppa allt och berätta allt som kommer till dig, så att du kan lösa det tillsammans med terapeuten. För mig som terapeut är det viktigt att möta dig där du är, och att jag är trygg i min roll och har en förhoppning att du som klient kan känna det.

Måndag 22 april 2024

"Kan jag boka en prova-på-session

för att uppleva hur hypnos känns ? "


Ja, självklart kan du det. Faktum är att de flesta av mina klienter gör detta.

Så är du lite osäker och kanske lite undrande om hypnosens kraft, är det perfekt att boka en hypnos konsultation. Under konsultationen har du möjlighet att ställa frågor, göra ett mottaglighetstest för hypnos, och till sist prova på det hypnotiska tillståndet.


Hypnoskonsultationen är helt kostnadsfri och varar i 45 minuter.

Söndag 10 mars 2024

"Kan du "fixa" mig med hypnoterapi, och hur lång tid tar det ? "


Även om hypnoterapi är väldigt effektivt så är det inte en magisk trollstav. Om du har haft problem i många år, så kan det ta flera tillfällen innan terapin hjälpt dig med ditt problem.

Vanligtvis tar det 2-6 tillfällen att arbeta med ett problem i hypnos. Ibland behöver hypnoterapin kompletteras med övningar, eller att du får en ljudfil av mig att lyssna på. Och ibland kan det vara aktuellt att kombinera hypnoterapi med utvalda delar från Samtalsterapi (KBT). Skulle jag uppleva att jag av någon anledning inte kan hjälpa dig, så förmedlar jag det till dig, och kan hjälpa dig att finna en annan lämplig terapeut.

Torsdag 8 februari 2024

"Kommer du att ta kontroll över mig, och kan man fastna i hypnos ? "


-Nej, din hypnoterapeut kan inte ta kontroll över dig. Faktum är att ditt fokus bara byter från ditt medvetna till ditt mycket mer starka undermedvetna. I hypnos arbetar vi tillsammans och du har definitivt kontroll. Genom att använda din fokus kommer jag arbeta med allt det du vill ha hjälp med, och det inkluderar vanligtvis tankar, känslor, agerande och reaktioner.


-Och du kan inte fastna i hypnos. När du är i avslappnat tillstånd, hypnos, så sover du inte. Du är däremot väldigt ofta behagligt avslappnad och faktiskt väldigt alert till vad som händer och sker. Skulle det hända att du av någon anledning blir så avslappnad, att du vill somna eller fastna i någon känsla, så kommer jag att avleda dig, eftersom att arbetet under hypnosessionen bygger på att klienten samarbetar och följer mina instruktioner.

Torsdag 14 december 2023

"Vad är en blockering? Har många det? "


En blockering är ett inre motstånd till förändring. En av de vanligaste blockeringarna som du kanske inte ens är medveten om, är att inte känna sig värdig något bättre. Det kan komma av något så enkelt som att du hört det som liten, sett en film, och ditt undermedvetna tror att det är sant. Det är enklast hanterat med hjälp av hypnoterapi.Känslomässiga blockeringar är vanligare än vad man kan tro.

Måndag 9 oktober 2023

HSP - Högkänslighet eller Highly sensitive person. Vad är HSP och hur kan man lära sig hantera sin högkänslighet?


Högkänslighet - eller Highly Sensitive Person - är ett personlighetsdrag som är mer vanligt förekommande än många kanske tror. Man uppskattar att 15-20 procent av världens befolkning har HSP, och det stora flertalet av dessa vet inte om detta eller förstår det. Och ungefär var tredje klient som jag möter har drag av HSP.

HSP-begreppet introducerades av psykologen och forskaren Elaine Aron. Hennes studier har visat att högkänslighet är medfött.


Vad är HSP?

En person med HSP föds med ett känsligare nervsystem än genomsnittet, vilket ger personlighetsdraget. Exempelvis är det vanligt att man tar in fler intryck och tänker över dem mer än andra. Och det medför att man lätt kan bli sårad eller väldigt glad av andras kommentarer och handlingar, eller att man märker av direkt om någon annan blir sårad eller glad, även om ingen annan runtomkring tycks se det. Man kan ibland känna att man inte står ut att vara i ett rum då somliga personers sinnesstämningar tar över i rummet.

Denna känsla kan hos HSP-personer bli betydligt starkare och ta mycket energi, och kan skapa utmattning i förlängningen.


Hur vet man om man är högkänslig?

HSP är alltså ingen diagnos eller sjukdom utan ett personlighetsdrag. Så egentligen är det ingen annan än du själv som kan säga om du är högkänslig eller inte. Är du nyfiken på om du är en HSP-personlighet, eller vill läsa mer om ämnet, kan du besöka HSP-föreningens hemsida.

Hittills har vi lärt oss att högkänsliga personer saknar eller enbart har ett svagt skyddande filter jämfört med vad övriga människor har. Allt de upplever går mer eller mindre rakt in. Man har en närvaro som gör att man kan njuta till fullo av ensamhet, men också vara social. Därför är det viktigt att lära sig hur man på bästa sätt kan skydda sig och gränssätta sin omgivning, så att att man själv inte far illa eller blir utmattad.

Studier har visat att personer med HSP ofta får god kontakt med andra, men att man inte orkar umgås lika länge som genomsnittet. Drygt en tredjedel av de högkänsliga är utåtriktade, men upplever kallprat som frustrerande. Är du högkänslig ställer du ofta höga krav på dig själv och du kan ha låg självkänsla.


Om du vill genomföra ett test för att ta reda på om du är högkänslig eller lära dig mer om detta personlighetsdrag, rekommenderar jag dig att besöka www.hspforeningen.se



10 tecken på att du kan vara högkänslig, och vad du kan behöva göra för att ta hand om dig själv

1. Grunden i att vara högkänslig är att man tar in fler intryck och på ett djupare plan, samt tänker mer över dem än vad andra gör.

2. Du lägger märke till även små detaljer i din omgivning.

3. Andra människors sinnesstämning påverkar dig. Du ser till exempel direkt när andra är obekväma.

4. När det händer mycket runtomkring känner du ett behov av att dra dig undan, gärna till en tyst och mörk plats. Du behöver mycket återhämtning och egentid för att ”ladda batterierna”.

5. Du är känslig för koffein och blir väldigt frustrerad när du är hungrig.

6. Du ogillar höga ljudnivåer, starkt ljus, starka dofter och blir lätt överväldigad av dem och andra starka intryck.

7. Konst, musik och skådespel berör dig mycket, och du tar till dig det lättare och djupare än andra.

8. Du blir lätt överväldigad när du har mycket att göra. Mycket stress kan göra dig mindre produktiv. Se till att finna balans.

9. Våldsamma filmer eller våldsamma tv-spel uppfattar du som väldigt obehagliga.

10. Du presterar bäst i avskildhet och kan få tunghäfta när all uppmärksamhet riktas mot dig.

11. Som barn betraktades du som känslig eller blyg av vuxna runtomkring.


(Källa: HSP-föreningen)

Måndag 10 juli 2023

    Lite lästips för lata sommardagar i hängmattan

    Nu närmar vi oss sommaren och många uppskattar kanske ännu mer att läsa böcker och lyssna på intressanta poddar.

    Här kommer lite tips från mig till er i hängmattan.


    Boktips:

    ”Känslofällan” av Siri Helle

    ”Ett bättre liv” av Kay Pollak

    ”Fri från medberoende” av Melody Beattie

    ”Energitjuvar” av Ingalill Roos

    ”Drunkna inte i dina känslor” av Maggan Hägglund och Doris Dahlin

    ”Drunkna inte i andras känslor” av Maggan Hägglund och Doris Dahlin


    Poddtips:

    Gå in där poddar finns och sök upp.

    * Avslappningspodden

    * Sårbar & superstark

    * Så in i själen

    * Johannes Hansen

    Lördag 10 juni 2023

      Vad är ångest och hur du kan få hjälp med att hantera ångest


      Ångest är en naturlig reaktion som exempelvis kan uppstå när du känner dig hotad, maktlös, misslyckad, värdelös. Alla människor får ångest någon gång eller flera gånger under sitt liv. En del får mer ångest än andra.


      Eftersom ångest inte alltid syns utanpå, tror många att man är ensamma om att känna som man gör. Vilket gör det svårare att prata om det än vad det borde vara. Det är många som försöker dölja sin ångest eller låtsas som att den inte finns. Ju mer du försöker undvika den, desto svårare kan den bli att hantera. Om du har ångest varje dag under en längre tid, kan det handla om ångestsyndrom som du kan få behandling för. Exempel på ångestsyndrom är generaliserad ångest (GAD), paniksyndrom, social ångest och specifika fobisyndrom.


      Hur hanterar man ångest på egen hand, vad du kan få för behandling och när du bör söka hjälp?

      All behandling av ångest går ut på att lära sig hantera sin ångest. Vanligaste behandlingen är kognitiv beteendeterapi (KBT), där du i en trygg situation genom exponering lär dig att stå ut med att känna ångest. När du klarar att hantera den i stunden, märker du att den försvinner av sig själv efter ett tag. Genom att träna på exponering kan man hjälpa hjärnan att ställa om känsligheten för sitt alarmsystem och bli mindre sårbar. Du kan också komma åt ångest och dess orsak på ett djupare plan genom hypnoterapi innan du eventuellt arbetar vidare i kognitiv beteendeterapi. Många klienter som jag mött och genom hypnoterapi har lyckats bli av med sin ångest, eller åtminstone komma så långt att de kan hantera den när den uppstår.

      Stress, oro och ångest hör ofta ihop. Om du försöker äta, sova och göra sånt du tycker om, desto större motståndskraft får du mot stress och ångest. Det är dock viktigt att du vågar säga nej, sätta gränser för vad du orkar med. Tänk på att måsten men också lustfyllda saker tar energi som du behöver fylla på genom återhämtning. Till sist att dagligen stanna upp och genomföra andningsövningar är så viktigt och lite underskattat enligt mig.


      Här nedan ser ni ett exempel på en vanlig andningsövning - "andas i fyrkant".

      Hantera ångest genom andningsövningen andas i fyrkant

      Andningsövning - "andas i fyrkant"

      Lycka till och var rädda om er


      /Angelica

      Anthony Hopkins

      Fredag 19 maj 2023

        Osunda relationer och gränssättning... lär dig att ibland säga nej till människor som tar och inte ger


        Din energireserv varierar som bekant genom livets berg och dalbana. Denna buffert är din försäkring i livet för att undvika att bli utnyttjad och trampad på. Försök att vara uppmärksam på osunda relationer och lär dig att sätta gränser.

        Här kommer utdrag ur ett citat från skådespelaren Anthony Hopkins som tar upp just detta.


        ”Släpp taget om de människor som inte är redo att älska dig.
        Det här är det svåraste du någonsin kommer att göra i ditt liv och det kommer också att vara det viktigaste.

        Sluta ha svåra konversationer med människor som inte förändras.
        Sluta dyka upp för folk som inte är intresserade av din närvaro.


        Jag vet att din instinkt är att göra allt du kan för att få uppskattning från de omkring dig, men det är en impuls som stjäl din tid, energi och din mentala och fysiska hälsa.
        När du börjar kämpa för lycka, intresse och engagemang, är inte alla villiga att följa dig dit.
        Det betyder inte att du måste förändra dig själv. Det betyder att du måste släppa taget om människor som inte är villiga att vara med dig.
        Om du blir utesluten, förolämpad, bortglömd eller ignorerad av de människor som du ger din tid till, så gör inte dig själv en björntjänst genom att fortsätta erbjuda din energi och liv till dem.
        Sanningen är att du finns inte till för precis alla och alla finns inte till just för dig.
        Och det här är vad som gör det så speciellt när du hittar människor vars vänskap eller kärlek matchar. Du vet att det är värt, för du har upplevt vad det inte är. Miljarder människor på den här planeten, och många av dem kan hittas på nivå av intresse och engagemang.


        Om du slutar dyka upp kanske de inte letar efter dig.
        Om du slutar försöka kan förhållandet ta slut.
        Om du slutar sms:a kan din telefon förbli mörk i veckor.
        Det betyder inte att du bröt förhållandet, det betyder att det enda som höll det, var energin du gav för att behålla det.
        Det är inte kärlek, det är fantasi
        Och det ger möjlighet till de som inte förtjänar det.
        Du förtjänar så mycket mer!


        Det mest värdefulla i livet är din tid och energi, eftersom båda är begränsade..
        Människorna och sakerna du ger din tid och energi för att definiera din existens.
        När du inser detta kommer du att börja förstå varför du är så orolig när du är med människor, aktiviteter eller utrymmen som inte passar dig och inte borde finnas runt dig.
        Du börjar inse att det viktigaste du kan göra för dig själv och alla runtomkring dig, är att skydda din energi mer än något annat.
        Gör ditt liv till en trygg fristad där endast människor som är "kompatibla" med dig tillåts.
        Du ansvarar inte för att rädda någon.
        Det är inte ditt ansvar att övertyga dem bättre.
        Det är inte ditt jobb att existera för människor och ge dem ditt liv!
        Du förtjänar äkta vänskap, äkta engagemang och perfekt kärlek med vänliga människor.
        Om du bestämmer dig för att ta avstånd från skadliga människor, så får du den kärlek, respekt, lycka och skydd som du förtjänar.


        Vänta ... bara ett ögonblick ...
        Och se hur allt börjar förändras ... "



        Anthony Hopkins

        Tisdag 7 april 2023

          Hur fördelar du din energi? Har du tid för återhämtning?


          Mitt tips till dig - skapa ett veckoschema


          Gör så här:

          Börja med att anteckna vad du gör. Gör detta så ofta som möjligt, helst varje timme. Om en aktivitet tar längre tid än en timme, kan du dra ett streck nedåt i schemat tills aktiviteten är klar. Försök att ta med så mycket information som möjligt, exempelvis

          • Vad gör du?
          • Var någonstans är du?
          • Är du ensam eller tillsammans med någon?
          • Försök att även skriva ner vad du gör, när du “inte tycker att du gör något", som exempelvis att vila på soffan, slötitta på tv eller ligga i sängen och grubbla.


          Fundera sedan på hur aktiviteten påverkade din sinnesstämning

          • Lättade din sinnesstämning, var den detsamma eller försämrades den? Anteckna även detta i ditt veckoschema, genom att markera aktiviteter som får dig att må bättre och ger dig energi - om än bara lite - med en grön överstrykningspenna.
          • För aktiviteter som får dig att må sämre och tar energi, markerar du med en röd överstrykningspenna. Om du saknar överstrykningspennor kan du istället markera detta genom att rita in plus- och minustecken eller glada och ledsna gubbar. Var särskilt uppmärksam på hur ditt mående påverkas av passiva aktiviteter.


          Nu har du skapat dig ett veckoschema. Du har fått koll på hur många röda och gröna aktiviteter du har under veckan. Nu är det enklare att se vad du behöver plocka bort eller lägga till på schemat. Vissa röda aktiviteter kanske inte går att plocka bort, men då behöver du istället lägga in tid för återhämtning på schemat. Och när du nu skapat ditt veckoschema, glöm inte bort att gröna aktiviteter som oftast är roliga och lustfyllda också tar energi från dig!


          Energiråd:

          Fysisk energi – Träna regelbundet efter förmåga, promenader. Bra sömnvanor.

          Psykisk energi – Inte ha för många järn i elden, vara närvarande i nuet, struktur med tid. Se efter energitjuvar. Hjärnvila.

          Själslig energi - Positiva sociala relationer, träffa människor man tycker om, göra meningsfulla saker. Vara delaktig.

          Tisdag 7 mars 2023

            Är du snäll/trevlig eller en "people pleaser" – och vad är skillnaden?


            Att vara snäll/trevlig innebär att ta hand om sig själv först och främst.

            Att inte fundera över att bli accepterad eller få bekräftelse för det du gör. Du funderar inte över hur andra ser dig, utan du gör det som känns rätt för dig. Och du vet att du kan sätta gränser på ett trevligt och respektfullt sätt. Du sätter inte andras behov före dina egna om det innebär att du måste kompromissa med dina gränser. Ditt eget värde är inte kopplat till hur andra uppfattar dina goda handlingar.


            Är du en "people pleaser", så kommer ditt agerande ifrån att du känner att det är ditt ansvar att få andra att må bra.

            Du vill ha andras bekräftelse för det du gör. Dina ord och handlingar bestäms av hur du tror andra kommer att uppfatta dig. Du har svårt att sätta gränser, för att du är rädd att det kommer göra andra besvikna. Du agerar trevligt även när någon agerar på ett sätt som går över dina egna gränser. Och du kopplar ihop ditt egenvärde med hur andra uppfattar dina goda handlingar.

            Söndag 5 februari 2023

              "Hur förverkligar jag mina mål, så att de inte bara blir en önskan eller dröm?"


              Många människor ger nyårslöften eller säger till sina vänner att "nu ska jag genomföra mitt mål, som jag har satt upp för så länge sedan". Ofta är människor är väldigt positiva och energiska, men när de ska ta tag i det så blir det inte av, eller så lyckas de inte på det sättet som de hade tänkt sig. Somliga ger upp utan att ens ha försökt nå sitt mål. Vanliga kommentarer som du säkert känner igen är ”jag hann inte med, jag klarade inte av det", "det blev för mycket press" eller "jag visste inte att det skulle bli så svårt”.

              Att det behövs en tydlig, genomtänkt plan för att nå fram till ditt mål är kanske självklart. Men många behöver ändå en påminnelse om att det behövs en stunds eftertanke innan det är dags att sätta igång. Och då har du gett dig en stor möjlighet för att lyckas.


              När klienter kommer till mig och vill uppnå ett mål, så brukar jag fråga "hur mycket vill du detta?" och "vad har du för plan?". För utan en plan är ditt eller dina mål bara en önskan. Det krävs en tydlig planering för att uppnå dem, det löser sig liksom inte av sig själv.

              Jag brukar säga till mina klienter, att det är inte frågan om du kan lyckas nå dina mål, utan snarare om du vill uppnå dina mål. En annan viktig fråga som jag brukar ställa  är, om det är dina eller någon annans mål som du försöker genomföra? Det händer då och då att klienter säger att det är deras partner som vill att de skall blir bättre på något, inte dem själva. Eller att en förälder vill att sitt barn ska sluta upp med sitt beteende och fokusera på något annat.

              Det som är viktigt här, är att klienten själv måste vilja bli en bättre version av sig själv eller förändra sitt beteende. Utan din egen vilja till förändring kommer vi ingen vart, jag har inget magiskt ”trollspö” som jag kan vifta med. Så när en klient bestämmer sig för att arbeta med ett problem tillsammans med mig, då frågar jag alltid vad vad målet med terapin är. Vi följer upp regelbundet under processens gång hur det går - har vi kanske nått ända fram eller halvvägs. Både klienten och jag upplever detta som en bra planering och att det tydliggör processen.

              Här kommer några enkla tips på vad som kan hjälpa dig att uppnå dina mål:

              • Vad är det du ska uppnå? Sätt inte upp för många mål samtidigt, och ta gärna ner varje mål i delmål
              • Var, när och hur ska du uppnå målet eller målen? Sätt upp en deadline för dig själv, och lägg gärna till lite extra buffert-tid eftersom att oförutsedda händelser ofta kan försena progressen
              • Vad är din motivation (din inre motor)? Vad är just ditt driv som för dig framåt?
              • Fokusera på dina framsteg och lär dig dina begränsningar
              • Belöna dig själv när det går bra
              • Och glöm inte bort för vems skull du satt upp detta mål


              Jag önskar er alla lycka till med era mål, och låt dem inte bara bli till en önskan/dröm. Väcker detta inlägg tankar hos dig, så skriv gärna några rader till mig så ska jag i mån av tid svara på dem. Vill du jobba med något mål tillsammans med mig, så hör av dig och beskriv för mig vad du vill ha hjälp med. Och tack till er som skickat tips och förslag på ämnen, som ni önskar att jag ska ta upp framöver här på sidan.

              //Angelica

              Måndag 7 november 2022

                Vad är skillnaden mellan självkänsla, självmedkänsla och självförtroende?

                Det är många som ställer den frågan och det kan vara lite förvirrande att förstå skillnaden mellan dessa tre. Jag ska försöka förklara skillnaden kort och enkelt.


                Självkänsla

                Har man en bra självkänsla så har man en uppfattning om vem man är och vad man klarar av, så kallad självkännedom. Med en bra självkänsla så accepterar man sig själv som man är och tycker om sig själv. En svag självkänsla kan innebära att man både under- eller överskattar sin person och kapacitet. Dålig eller förhöjd självkänsla kan yttra sig som storhetsvansinne eller narcisstisk personlighetsstörning. Detta yttrar sig som att personen inte kan inse sina begränsningar och inte har en sann bild av sina förmågor.

                Självkänslan uppstår i relation mellan individen och dess omgivning. Har man varit med om svåra saker i sin barndom eller i vuxen ålder, så som mobbning, psykisk- och/eller fysisk misshandel, kan det sänka självkänslan så pass mycket, att det hindrar individen från att må bra och leva ett sunt och lyckligt liv.


                Självmedkänsla

                Har man en bra självmedkänsla kan man stötta sig själv i motgångar, istället för att reagera med självkritik eller kräva av sig själv att alltid vara perfekt. Det handlar om att vara snällare och mer förstående mot sig själv, när man inte lever upp till sina egna eller andras förväntningar och krav. Att ge sig själv värme, omsorg och respekt istället för kritik.


                Självförtroende

                Självförtroende är individens tilltro till sin förmåga att prestera. Det kan röra sig om arbete, skola eller sociala sammanhang. Självförtroendet kan variera från dag till dag och det kan höjas genom bekräftelse utifrån.


                Känner du igen dig i ovanstående text, varför inte ta tag i det som hindrar dig att må bra och leva ditt liv fullt ut?

                //Angelica Ritter

                Scenskräck

                Fredag 12 augusti 2022

                Scenskräck - hur du kan bli hjälpt med Hypnoterapi eller Samtalsterapi


                • Är det värsta du vet att tala och presentera något inför andra människor?
                • Är du skådespelare, sångare/sångerska artist som älskar att sjunga, men att stå på scen och möta människors blickar är läskigt, och gör dig nervös och får dig att tvivla på din egen talang?
                • Eller är du studerande eller har ett arbete, där du behöver presentera eller föreläsa för andra, men du börjar tvivla på din egen förmåga?

                 

                Scenskräck även kallat för rampfeber, kan upplevas som något som biter sig fast och påverkar dig negativt känslomässigt. Kanske känner du dig handlingsförlamad, nervös eller rädd. Genom att förstå varför du blir nervös av att tala inför andra och reagera som du gör, får du lättare att hantera din rädsla och på sikt övervinna den helt. Det är inte alltid en ”quick fix”, men med träning och rätt verktyg kan du lära dig att bemästra den, så att den inte längre utgör ett hinder för dig.


                Jag erbjuder både Hypnoterapi och Samtalsterapi KBT som terapimetoder för att hjälpa dig att få kontroll över din scenskräck.

                Besväret är kanske mer vanligt än man kan tro – upp till var fjärde vuxen försöker undvika att hamna i situationer där man behöver tala inför andra. Så låt oss titta på vad det är som egentligen händer när nervositeten smyger sig på. Du sitter i logen, scenkläderna och sminket är på. Dina repliker sitter sedan länge. Publiken sitter i förväntan ute i salongen. Plötsligt slår scenskräcken till och alla förberedelser är som bortblåsta! Du glömmer dina repliker, munnen blir torr, magen gör ont och det känns inte som att några tankar fäster alls. Känns det bekant? Trots att du har valt att stå på scen och du har gjort det för att du verkligen vill vara där och hör hemma framför en publik, så kan rampfebern slå till och göra ditt framträdande till en plågsam upplevelse. Rampfeber kan verkligen blockera din talang, din utstrålning och få dig att tvivla på dig själv.


                Jag har egen erfarenhet av scenskräck, och antingen med Hypnoterapi eller Samtalsterapi KBT, kan jag hjälpa dig att vända denna negativa energi och göra den till din kraft på scen, inför kameran eller på en audition. Hypnos erbjuder en trygg arena att undersöka och minska rädslan och undermedvetet öva in ett nytt sätt att agera, reagera och fungera. Jag har hjälpt flera människor att hantera sin rampfeber och de låsningar som medföljer, vilket hjälpt dem att landa inom sitt arbete. Bli kvitt din frustration för scenskräck och lär dig ta med självförtroende, närvaro och energi ut på scen. Våga tro på dig själv och låt inte rädslan äga dig eller din karriär.

                Måndag 23 maj 2022

                Förlåtelse, försoning och att komma vidare


                Förlåtelse hjälper dig att hantera det som gör ont, så att det inte blir ett hinder för ett gott liv, för dig själv eller dina relationer. Att inte kunna försonas med det som gör ont, betyder att du ännu inte är redo förlåta och gå vidare.

                För att kunna gå vidare, måste vi lära oss att släppa taget om det som gör ont. När vi arbetat färdigt ett problem i en process, är du ofta redo att ta steget att förlåta och försonas med det som varit. Försoning är ett val som kräver vilja och arbete för att man skall bli hel igen. I försoning finns det något att avstå ifrån, men även något att vinna. Att sitta fast i det förflutna, är destruktivt och tar bara onödig energi.


                Hur kommer man fram till förlåtelse eller försoning?

                • Att berätta och sätta ord på känslor och tankar
                • Att processa och reda ut. Komma fram till förklaringar, förståelse och insikt
                • Att ge förlåtelse och försoning
                • Att släppa taget om en händelse eller relation för att komma vidare i livet. Du blir fri och på så vis lyckligare.

                Torsdag 31 mars 2022

                Hur kan hypnoterapi hjälpa dig som lider av fobier eller rädslor?


                Lider du av en fobi för ex. spindlar, ormar, fåglar? Eller är du rädd för åska, mörker, trånga utrymmen med mera? Oavsett om det är en fobi eller en rädsla, antar jag att du har svårt för att vara nära eller utsätta dig för just detta. En fobi är en irrationell rädsla för ett objekt eller en situation. När vi utsätts eller påminns om det som vi är rädda för, startar en stressreaktion som kopplar bort intellektet, och gör att vi enbart fokuserar på överlevnad. En fantastisk funktion, men som i många fall helt onödig i vårt moderna samhälle.

                Troligtvis har du hittat olika sätt att hantera dessa fobier/rädslor. Men det hindrar dig från att leva här och nu, och vara lugn och tillfreds med livet. Ingen fobi eller rädsla bör uppfattas banal eller löjlig. Din rädsla är en reaktion som jag tar på allvar och vill hjälpa dig att bli fri från.


                I hypnos hjälper jag dig att övertyga det undermedvetna sinnet om att reaktionen inte längre behövs. Detta innebär förstås inte att du kommer älska spindlar, ormar, eller att vara ute när det åskar eller är mörkt. Men målet är att det ska kännas normalt och hanterbart, så som det gör hos de flesta av oss. Så målsättningen med hypnoterapi i detta fall är att komma åt själva rädslan och göra dig fri från den. Jag brukar be klienten vid rätt tillfälle i terapin prova effekten av terapin, genom att ex. vara när eller hålla en spindel för att se hur det känns.

                Hypnos hjälper dig att träna upp ett inre lugn och fokusera på det du vill känna istället. Jag arbetar även med kognitiv beteendeterapi, där man som en del av terapin arbetar med exponering, vilket innebär att man tvingar sig utsättas för det man känner rädsla för. Du genomför olika övningar och vi hittar rätt verktyg för dig. Det händer ganska ofta att jag kombinerar hypnoterapi med kognitiv beteendeterapi. I dessa fall erbjuder jag hypnoterapi först, för att sedan avsluta med kognitiv beteendeterapi.

                Söndag 28 feb 2022

                "Hur är känslan efter en hypnos session?"


                Under mina 45min gratis-konsultationer, där ni kan komma med frågor och funderingar om hypnoterapi, får jag ofta frågan hur själva känslan är efter en hypnos session.


                Hur du känner dig efter en hypnoterapi session kan variera, och det beror på att vi människor är olika individer. Vad som händer under själva sessionen kan därför skilja sig. Det kan förstås även bero på vad som kommer upp under sessionen. Här nedan har jag samlat på mig kommentarer från några av mina klienter, för att beskriva på bästa sätt för er hur det känns efteråt.


                En klient uttryckte det nyligen så här:

                "Jag kände mig trygg under själva sessionen och väldigt avslappnad. Har testat några andra former av samtalsterapi innan, och efter dessa kan man ofta känna sig lite som en urkramad trasa, men efter hypnoterapin var jag lugn och mjuk inombords även om vi hanterat jobbiga saker och en del tårar fällts".


                Här är några fler kommentarer:"Jag kände mig väldigt avslappnad och tung i kroppen, men lätt i sinnet""Jag kände mig lugn och harmonisk, en befriande känsla""Jag kände mig berörd men inte ur en negativ aspekt""När känslorna exploderade var det så befriande och förlösande känsla, mennu efteråt känner jag mig tung i kroppen och jag har lite huvudvärk""Jag kände mig energifylld efteråt""Jag kände mig trött och dränerad på energi direkt efter sessionen, mendet dröjde inte länge innan jag fick tillbaka min energi"


                /Angelica

                Torsdag 27 jan 2022

                Lite kort om hypnos, avslappning, andning och självhypnos


                Många människor känner sig stressade och upplever att det är svårt att få ihop yrkesliv och privatliv. Livspusslet kräver mycket energi och framkallar ofta känslor av stress. Då är det viktigt att stanna upp i vardagen försöka skapa tid för återhämtning, och att finna en bra balans som gör att vi orkar och kan räcka till, både på arbetet och privat.


                Några exempel på metoder för återhämtning är yoga, meditation, mindfulness eller Hypnos För Avslappning. Gemensamt för dessa metoder är att du lär dig att andas på rätt sätt. Bland mina tjänster finner du Hypnos För Avslappning, där du lär dig att slappna av fysiskt/mentalt på djupet, och vi jobbar med din andning, bland annat genom en utvecklad version av den etablerade "Andas-i-Fyrkant". Och efter avslutad session får du en ljudfil för avslappning av mig, så att du kan arbeta vidare på egen hand i självhypnos.

                Det är viktigt att söka hjälp när man behöver någon annans kunskap, men det är enligt mig också viktigt att lära sig hur man gör för att slappna av, så att man kan arbeta vidare på egen hand. Regelbunden avslappning är ju viktigt både för kropp och själ.


                Det är ingen nyhet att stress är skadligt, men en viss typ av stress är också bra för oss. Jag kommer inte fördjupa mig i positiv och negativ stress, som man inom vetenskapen brukar ta upp och skilja på. Men jag vill stanna vid att poängtera vikten av balans. Vad är avslappning – återhämtning för dig? Hur finner du din balans som du mår bra av? Vad är dina stresstriggers? Dessa frågor är värt att fundera över. Om du inte brukar avsätta tid för att återhämtning eller reflektera över balansen i ditt liv, då är det dags att börja göra det nu. Detta för att undvika skadlig stress, utmattning, sömnsvårigheter, eller att ditt immunförsvar försvagas.


                För att uppnå ett tillstånd av total avslappning/återhämtning, så krävs det att man finner en metod man tycker om, exempelvis hypnos-självhypnos, där du lär dig en teknik och genomför din avslappning regelbundet. Med tiden så blir du bättre och bättre på att genomföra och uppnå ett tillstånd av total avslappning/återhämtning. Jag är övertygad om att resultatet blir mer energi och bättre livskvalitet. Och vem vill inte uppleva det?

                Söndag 2 jan 2022


                Vill börja med att önska er alla en god fortsättning på det nya året 2022. Nytt år och nya möjligheter till förändring. Det är aldrig försent att starta om, men det är väldigt lätt att köra på i ”gamla hjulspår”.


                Kanske vet du vad du vill förändra men inte hur? Eller så upplever du att du saknar en inre motivation? Kanske kan det vara så att det är bekvämt att bara ”köra på”, och hoppas på att saker och ting löser sig av sig själv.

                Så tänker vi alla lite till mans ibland. En förändring är inte alltid enkel - det kräver en egen insats, att man vill och vågar. Men när man väl gjort det, och kommit en bit på vägen eller ända fram till sitt mål, så upplever många klienter som jag träffat att de blivit både starkare, gladare och friare som människa.

                Så varför inte boka in en gratis prova-på hypnos konsultation, eller ett kostnadsfritt 30min samtal?

                Lördag 13 nov 2021


                Hej alla,

                Inom kort kommer jag att erbjuda två nya tjänster:


                • Hypnosterapi för avslappning, där du lär dig självhypnos
                • Regressionsterapi - tidigare liv


                Så håll utkik.

                Kanske något att ge dig själv eller en vän som julklapp?

                Harmonymind hypnoterapi Samtal frigörelse

                Måndag 15 feb 2021

                Nyhet - prissänkt Hypnosterapi för vissa grupper


                Hej,

                Här kommer ett erbjudande för dig som är studerande, pensionär, arbetssökande eller sjukskriven. Boka in en hypnosterapi session och få

                20-29% rabatt.

                "Ditt välmående har inget pris", brukar man säga. Men jag har under en tid sett att tiderna vi just nu befinner oss i, har fått en del av oss att minska på utgifter för sådant man egentligen kanske behöver som bäst. 

                Så utnyttja detta själv eller sprid det till någon du känner som är i behov av hjälp.

                - Jag har som vanligt paketpris 3 sessioner, och här får du då alltså även ytterligare rabatt på detta.


                Läs mer under fliken Priser.

                Lördag 23 jan 2021


                Brevterapi - Skrivterapi

                Hej alla, här kommer en god nyhet!

                Idag introducerar jag en ny terapiform  - Brevterapi eller Skrivterapi som det även kallas.


                Terapin vänder sig till dig som önskar Samtalsterapi, men som av en eller annan orsak inte önskar ett personligt möte på min mottagning eller online. Processen i Samtalsterapi och Brevterapi är i princip likadan. Skillnaden ligger i själva utförandet.

                Brevterapi passar alla, men för vissa kan det vara ännu mer lämpligt, ex. för de som inte kan besöka sin terapeut, inte känner sig bekväm med att träffa sin terapeut via videosamtal, eller människor med social fobi. Det kan även gälla människor som ex. är utsatta för våld i nära relationer, och därför behöver vara försiktiga och vill minimiera risken för att bli påkomna. Och det finns även de som helt enkelt har lättare för att skriva om sina tankar, känslor och problem istället för att prata om dem.


                Läs mer under fliken Brevterapi - Skrivterapi.

                Torsdag 7 jan 2021


                Din bästa gåva för det nya året!

                Ge dig själv eller någon du tycker om en present.

                Boka in en gratis hypnos konsultation.


                Känner du som många andra att du visste vart du var på väg, men att du tappade bort dig själv någonstans på vägen?

                Det är aldrig försent att genomföra en livsstilsförändring.


                Hypnos konsultation innebär att vi tillsammans fastställer nuläget. Du förklarar vad du önskar få hjälp med, och jag berättar om mig och mitt arbetssätt. Du kommer även att få göra ett mottaglighetstest och prova på det hypnotiska tillståndet.

                En hypnos konsultation brukar ta ca 45 min. Förhoppningsvis kommer du att vilja arbeta vidare med ditt problem/besvär i hypnoterapi.


                I en hypnosterapi session kan du bland annat få hjälp med:

                • Att hantera stress och sömnproblem
                • Emotionella problem som ex. oro, ångest, ilska, aggressionsproblem
                • Låg självkänsla och självförtroende
                • Fobier, rädslor och olika beroenden du önskar bli av med
                • Att nå dina mål och öka dina prestationer inom idrott, studier eller i arbetslivet


                Kika gärna under Hypnos-Hypnoterapi för mer information.

                Under fliken Kontakta mig, får du gärna skriva en rad och höra av dig om du vill veta mer. Jag svarar vanligtvis inom några timmar.

                Jag erbjuder även Motiverande Samtal (KBT), Brevterapi samt Råd och Stöd vid ansökan om Samhällsinsatser.

                - Och för att uppnå bästa effekt, kan vi kombinera Hypnos med Samtalsterapi.


                Tillsammans hjälps vi åt att bygga upp ditt inre lugn och trygghet, vi stänger av dina negativa tankebanor, och vi skapar den positiva förändring i ditt liv som du är värd.


                Med en önskan om en god fortsättning på det nya året

                Angelica Ritter, Eriksbergs Hälsoklinik i Göteborg

                Fredag 23 okt 2020


                Hypnoterapi, eller kombinerad hypnoterapi &

                samtalsterapi vid förändringsarbete


                Nyligen diskuterades hypnoterapi på TV4. Hypnos är mer och mer accepterat inom sjukvården, och som hjälp vid förändringsarbete.

                Ni som inte sett klippet, kika gärna på det via länken nedan:


                https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/13297746&first=13297746


                För bästa effekt kan vi även kombinera hypnoterapi med samtalsterapi. Något som fler och fler upptäcker. Så är du själv i behov att göra en förändring i ditt liv eller ta tag i något du besväras av, så är du välkommen att kontakta mig. 

                Onsdag 9 sept 2020

                Presentkort till dig själv eller en närstående?


                I dessa tider vill man gärna muntra upp eller stötta någon som kanske har det svårt. Det är inte ovanligt att ge bort spavistelser, massagetid eller vackra presenter. Men att skänka något läkande för själen eller något som får dig att må bra och fri från dina besvär, är kanske inte lika självklart. Varför är det så? Varför inte fundera på att köpa ett presentkort till en närstående eller vän?


                Jag har förstått när jag pratat med människor jag mött, att det finns många därute som behöver hjälp med terapi eller hypnoterapi, men som inte känner att de har råd i dessa tider när man kanske behöver vara extra sparsam. Men det är som jag ser det alltid viktigt att prioritera sin egen hälsa, vilket många väljer bort.

                För att hjälpa de människor som har det svårt i ens närhet, närstående eller goda vänner, kan man alltid ge bort ett presentkort. Till exempel ge bort en enstaka session, eller varför inte ett paketpris på 3 sessioner, som i de flesta fall brukar räcka för en komplett terapi.


                Titta efter presentkort under fliken Priser.

                Onsdag15 juli 2020


                Hej, idag vill jag lyfta fram min tjänst "Råd och Stöd vid ansökan om Samhällsinsatser".


                • Vad har jag eller mitt barn rätt till i form av stöd, avlastning och bidrag?
                • Är du osäker på om du skall vända dig till kommunen, Försäkringskassan eller sjukvården, och vad de kan hjälpa dig med utifrån just din specifika situation?
                • Kanske behöver du hjälp att fylla i en ansökan om insatser till kommunen, eller behöver veta hur man ansöker om en ersättning hos Försäkringskassan?
                • Kanske är du osäker på vilka handlingar du behöver skicka in till respektive instans?
                • Har du fått ett beslut du inte är nöjd med och vill överklaga? Jag kan hjälpa dig att förstå hur man skriver en överklagan, och tipsa om vilka handlingar som kan vara bra att skicka med.


                Jag kan med min bakgrund som socionom med bred erfarenhet inom Kommun, Försäkringskassa och Sjukvård, hjälpa dig på vägen. Det kan många gånger vara svårt att veta vilket stöd man har rätt till. Ofta kan det även vara svårt att fylla i blanketter "på rätt vis", för att kunna förklara sin situation för en myndighet. Och på så vis öka chanserna till att nå det man önskar, utan att behöva bolla ett ärende fram och tillbaka.

                Tillsammans hittar vi sedan just din väg för att nå framåt på bästa sätt.


                ...och glöm inte att jag alltid erbjuder 30min kostnadsfri rådgivning.

                Ring 0705-497936, eller hör av dig via kontaktformuläret, så återkommer jag till dig.

                Du kan även att maila mig på angelica@e-kliniken.se

                Söndag 10 maj 2020


                Hej, Corona påverkar förstås även vår bransch. Men jag har inte pausat mitt arbete, utan utför mina tjänster som vanligt fast nu endast online. Onlineterapi är inget ovanligt. I vanliga fall erbjuder jag både online eller att man kommer till min mottagning.

                Online eller på mottagning - det är en smaksak vad man gillar bäst. Fördelen med online är att du kan stanna i hemmets lugna vrå, och du slipper planera resväg, parkering, osv. Många klienter väljer online just av dessa skäl. Andra önskar mer fysisk närvaro och att få komma hemifrån, och jag kommer erbjuda detta så snart Coronasituationen tillåter igen.